Udruženje Obrtnika Sisak
Image default
Obrtnici Vijesti

In memoriam gospodin Dragutin Horžić 27.11.1930. – 07.03.2021.

U nedjelju, 07.03.2021. godine u 91. godini života preminuo je gospodin Dragutin Horžić, ugledni sisački limarski majstor u mirovini.

Gospodin Dragutin Horžić rođen je 27.11.1930. godine u Čurilovcu u hrvatskom Zagorju.U potrazi za zaposlenjem 1953. godine sa suprugom nastanjuje se u Sisku i posao nalazi u metalurškom kombinatu Željezara Sisak.  Ubrzo, već  1957. godine otvara samostalno limarski obrt koji neprestano posluje već  punih 64 godine. Pokretanjem vlastitog obrta gospodin Horžić aktivno se uključuje u rad svih obrtničkih asocijacija u Gradu Sisku koje su propisi tadašnje država dozvoljavali. Izabran je tada u prvi saziv zadružnog savjeta Obrtničke kreditne zadruge Sisak, a na mjesto Predsjednika zadružnog savjeta izabran je 21.12.1972. godine.  1980. godine na redovnoj godišnjoj Skupštini tadašnjeg Udruženja samostalnih privrednika, ugostitelja i prijevoznika koje se izmjenom Zakona o osobnom radu u zanatstvu transformira u Udruženje samostalnih privrednika, biva biran u prvi saziv Izvršnog odbora Udruženja. Bez obzira na neprestan aktivan rad u obrtničkim asocijacijama i sekcijama Udruženja i Društva obrtnika Sisak radionica koja se bavila limarskim, krovopokrivačkim, izolaterskim, vodoinstalaterskim radovima, te izradom galanterije za potrebe pekara i slastičara neprestano vodi računa o razvoju i modernizaciji struke i tehnologije izrade, te veliku pažnju posvećuje strukovnoj izobrazbi mladih kadrova u ovom deficitarnom zanimanju. Za svoj nesebični požrtvovni  rad povodom 50. godina uspješnog i neprekidnog rada Obrtničke štedno-kreditne zadruge Sisak na Svečanoj sjednici Skupštine zadruge nagrađen je priznanjem „Srebrna medalja“. Do odlaska u zasluženu mirovinu i dalje je nastavio aktivno sudjelovati u radu tijela Zadruge kao član Skupštine, a po odlasku u mirovinu zadovoljstvo je nalazio u druženjima i izletima sa svojim kolegama umirovljenicima okupljenim u sekciji umirovljenika Društva obrtnika Sisak, te odlaskom u rodno Zagorje. Svoje profesionalno majstorsko umijeće, znanje i iskustvo ovaj obrtnik i majstor neiscrpne energije i vitalnosti prenio je na sina Damira, po zanimanju profesora kineziologije koji je  izvršio prekvalifikaciju i stekavši majstorsko zvanje nastavio uspješan rad obiteljskog obrta.

Cjenjeni  gospodin i obrtnik Dragutin Horžić biti će sahranjen u utorak 09.03.2021. u 13,00 sati na Gradskom groblju „Viktorovac“ u Sisku.

Neka mu je vječna slava i hvala!

 

Izvor: OK SMŽ

Slične objave

Otvoreni javni pozvi za Program “Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo”

uosk

Poslovni razgovori obrtnika i poduzetnika iz država EU te država Jugoistočne Europe – 11. rujna 2014.

uosk

Uspjeh hrvatskih predstavnika na Svjetskom prvenstvu frizera i kozmetičara u Parizu

uosk
rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide