Svečanom sjednicom Skupštine Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije obilježen je Dan Komore, odnosno 8. lipnja je datum kada se obilježava konstituiranje Sisačke Trgovačko-obrtničke komore kao rezultat osnivanja prvih cehova na ovom području.

Najznačajnije razdoblje organiziranog obrtništva razdoblje je nakon ostvarene samostalnosti i neovisnosti Republike Hrvatske kada se konačno otvaraju široke mogućnosti za rad i poduzetništvo kroz maksimalnu liberalizaciju tržišta, širokog apetita potražnje i proaktivnog djelovanja Hrvatske obrtničke komore, od obnoviteljske skupštine ne tako davne 1994. godine.

Danom Komore podsjeća se na pojedince koji svojim radom i djelovanjem u komorskom sustavu pridonose razvoju i rastu organizacije, a u ovoj su prigodi dodijeljena Priznanja najzaslužnijima, promovirani su novi majstore struke, pohvaljeni najbolji naučnici i njihovi mentori.

„Imamo dugi niz godina tradicije i obrtnici su sastavni čimbenik ovog društva, pokretač gospodarstva i svega što gospodarstvo nosi u budućnosti. Na današnjoj svečanosti ćemo uveličati naše slavodobitnike, nagrađene majstore, učenike, buduće majstore. Zahvaljujemo se svima, poglavito ravnateljima, srednjih i osnovnih škola od kojih očekujemo da jedan značajan dio ode u obrtnička zanimanja, kao i svim partnerima koji su nas pratili ovaj dugi niz godina, te također lokalnim samoupravama i upravama Općina i Gradova s područja cijele Sisačko-moslavačke županije, kao i samoj Županiji po pitanju svih polja, znači gospodarstva, obrazovanja i svih drugih tema.“ – kazao je Adolf Cvanciger, predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije.

Osvrnuo se i na Priznanje „Šegrt Hlapić“ koje se dodjeljuje najboljim učenicima 3. razreda za obrtnička zanimanja: „Šegrt Hlapić, to je jedna nagrada koju Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije dodjeljuje dugi niz godina, bez koje ne vidimo budućnost u našem društvu, općenito u obrtništvu, jer to je jedna kategorija gdje mi crpimo kvalitetan kadar za buduća obrtnička zanimanja. Također bi željeli da tih obrtničkih zanimanja u budućnosti bude što više, a i djece da se u sigurnom obrazovanju i kroz obrazovanje za obrtnička zanimanja nakon završene škole upute u obrtništvo gdje će moći odmah raditi i kontinuirano ostvarivati prihode i biti spremni za život.“

Još je dodao: „Druga naša značajna kategorija je Priznanje za životno djelo je kategorija u kojoj mi nagrađujemo naše dugogodišnje obrtnike koji su u sustavu dugi niz godina, deset, dvadeset i više, gdje su u kontinuiranom radu pridonijeli razvoju obrtništva, kako u Gradu Sisku, tako i na području cijele Sisačko-moslavačke županije. Njima jedna velika hvala jer bez njih danas ovdje ne bi niti bili.“

Također, predočio je i brojčane pokazatelje, odnosno na području Županije trenutno je registrirano 1970 obrta, broj je u opadanju, ali vjeruje kako će u idućoj proračunskoj godini doći do kvalitetnijih modaliteta i subvencija i da će se taj broj povećati.

Na svečanosti je, u ime Sisačko-moslavačke županije, bio župan Ivo Žinić, koji je naglasio: „Obrtnici su kapilarna snaga jednog gospodarstva, jednog društva, za tako i ovog Grada i ove Županije. S te strane želim im čestitati na svemu onome što čine, jer to su ljudi koji su kroz sve teškoće zapošljavali. Prolazili su bolje ili lošije kroz sve sustave, te su se udružili, ali često puta nisu imali dobru potporu i sluha od strane političkih elita i kroz to vrijeme prolazili su razne faze. Međutim, novo vrijeme poslije Domovinskog rata donijelo je i nove prilike, ali i nove teškoće tako da su u zadnjih desetak godina obrtnici trebali itekako puno raditi da bi mnogi mogli opstati. Mnogi nažalost nisu izdržali u tome, ali mi, kao Županija, pokušavamo zajedno s obrtnicima graditi dobru suradnju, pokušavamo im pomoći materijalno koliko možemo,međutim to nije dovoljno, te vjerujem da „buđenjem“ i velikih gospodarskih subjekata da će i obrtnici naći svoje mjesto pod suncem.“

Uz to još je spomenuo: „Ovo što radimo zadnjih nekoliko godina kroz naše potpore, naročito za one najranjivije obrtnike, a to su tradicijski i umjetnički obrti koji su doista teško poslovali u zadnjih nekoliko godina. Potporama od 250 tisuća kuna kroz kapitalne pomoći i također od 200 tisuća kuna u ovoj godini mislim da ćemo pridonijeti često puta i opstanku određenih obrta. U prošloj godini obrtnici su kroz naše poduzetničke kredite, u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna, otvorili oko sedamdesetak radnih mjesta i sačuvali njih još desetak, dakle osamdesetak radnim mjesta je opstalo što se tiče obrta. Vjerujem da ćemo u budućnosti moći izdvojiti i značajnija sredstva i pomoći u radu Udruženju obrtnika gdje zajedničkim projektima pokušavamo pomoći, a naročito kroz deficitarna zanimanja gdje smo u nekim projektima zajedničkim stipendiranjem i sastancima došli do određenih smjerova kojima treba ići.“

Ove godine Priznanja „Šegrt Hlapić“ dobili su: Ana Marija Konjević (SŠ Viktorovac), Antonio Gavrić (Strukovna škola Sisak), Matej Kaurić (Industrijsko-obrtnička škola Sisak) i Antun Čerimović (Industrijsko-obrtnička škola Sisak), dok su Priznanja za životno djelo dodijeljena: Filipu Geli (UO Kutina), Krešimiru Pavliću (UO Sisak) i Vladi Babiću (UO Petrinja, Glina, Topusko). Uz to dodijeljene su i majstorske diplome, kao i priznanja za najbolje majstore, organizacijski rad i zahvalnice ustanovama i pojedincima koji su pridonijeli promociji obrtništva.

Sjednici su prisustvovali i uzvanici: Dalibor Kratohvil kao izaslanik predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca, glavna Tajnica HOK-a Violeta Jelić, predstavnici Obrtničke komore Zagreb i Karlovac, te Udruženja obrtnika Zagreb.

dan_ok00009 dan_ok00006 dan_ok00007

Dan komore 2018 014