Udruženje Obrtnika Sisak
događanja Novosti Obrtnici

Godišnji obračun poslovanja obveznika poreza na dohodak za 2017. godinu

Porezna reforma značajno je izmijenila sadržaj propisa, čija je primjena započela početkom 2017. godine. To je uvelike utjecalo na oporezivanje dohotka u istoj godini.

Obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti za utvrđivanje primitaka i izdataka, primjenu poreznih olakšica i oporezivanje dohotka za 2017. godinu primjenjuju odredbe slijedećih poreznih propisa:

–           Zakona o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 115/16.)

–          Pravilnika o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 1/17.)

–          Zakona o porezu na dobit (Nar. nov., br. 115/16.)

–          Zakon o PDV-u (Nar. nov.,br. 115/16.)

Za prijavu poreza na dohodak za 2017. godinu primjenjuju se odredbe tih novih propisa, odnosno Zakona i Pravilnika o porezu na dohodak.

Osim navedenih propisa, Ministarstvo financija svake godine izdaje i „Uputu o sastavljanju i podnošenju godišnje porezne prijave obveznika poreza na dohodak i obračunavanje godišnjeg poreza na dohodak“.

Obračun godišnjeg poslovanja obrtnika za 2017. godinu sastoji se od nekoliko procesa koji proizlaze iz odredbi Zakona i Pravilnika o porezu na dohodak. Možemo ih podijeliti na:

–          obračun amortizacije dugotrajne imovine

–          utvrđivanje poslovnih primitaka i izdataka i zaključivanje Obrasca KPI

–          utvrđivanje ostalih izdataka u vezi s poslovanjem obrtnika i slobodnih zanimanja

–          primjena poreznih olakšica i osobnih odbitaka.

Godišnja porezna prijava za 2017. godinu predaje se na novom obrascu DOH, odnosno na novom obrascu DOH-Z za poduzetnike koji djelatnost obavljaju u supoduzetništvu. Obrazac DOH-Z predaje se najkasnije do 31. siječnja 2018., a rok za podnošenje porezne prijave za 2017. godinu na Obrascu DOH istječe 28. veljače 2018. godine. Oba nova obrasca DOH i DOH-Z sastavni su dio Pravilnika o porezu na dohodak, a dostupni su i na web stranici HOK-a, u rubrici E-poslovanje obrtnika.

Sve o obračunu godišnjeg poslovanja obrtnika i o utvrđivanju godišnjeg dohotka od samostalne djelatnosti nalazi se u prilogu:

Slične objave

Upozorenje: Pojačan inspekcijski nadzor nad prometom gotovine u blagajnama

uosk

Edukacijska radionica na temu gastro i eno turističkog proizvoda, 09.11.2017., Muzej okusa, Osijek

uosk

Poslovni susret slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika

uosk

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da ste u redu s ovim. Prihvati Pročitaj više

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide