Udruženje Obrtnika Sisak
događanja Novosti Obrtnici

Radni sastanak Udruženja obrtnika Sisak

Dana 11. prosinca 2017. godine u prostorijama Obrtničke komore održan je radni sastanak u organizaciji Udruženja obrtnika Sisak, s temama Novosti u poreznoj reformi od 01.01.2018. godine koje su prezentirale stručne osobe iz Porezne uprave, te  Mogućnosti ostvarivanja poticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje koje su nam prezentirali stručne osobe iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Gđa Ivanka Čačić, predsjednica Udruženja obrtnika Sisak pozdravila je sve prisutne  i zahvalila se da su se odazvali u tolikom broju, te ih pozvala ako imaju neke zanimljive teme i problematike koje misle da bi trebalo obraditi, neka slobodno predlože i Udruženje obrtnika će organizirati edukacije kako bi se obrtnici informirali o tekućoj problematici i kako je riješiti. Također je napomenula da je mailovima poslano kao podsjetnik HOK – Zajednička nabava gdje obrtnici mogu ostvariti puno pogodnosti i navedeni su parteri koji im to omogućavaju. Gđa Senčar iz Porezne uprave je informirala prisutne o promjenama  u zakonu o PDV-u koje od 01.01.2018. god stupaju na snagu. Jedna od njih je omogućavanje odbitka pretporeze u  50 % iznosu za nabavu i najam osobnih vozila, zatim povećanje praga za ulazak  u sustav PDV-a, i početak primjene obračunske kategorije PDV-a pri uvozu strojeva i opreme čija pojedinačna vrijednost je veća od 1 000 000 ,00 kn. Gđa Matić je obavijestila prisutne da se od 01.01.12018. god što se tiče paušalnog oporezivanja prag podiže na 300 000 kn, te da sada postoji peta kategorija koja je od 230 001,00 kn – 300 000,00 kn , te paušalni porez će za tu kategoriju iznositi 495,00 kn mjesečno. Novost je također ukidanje uzdržavanih članova na PK kartici. Od 01.01.2018. god kao uzdržavani član na PK kartici više ne mogu biti roditelji bračnog druga, djedovi i bake, unuci, bivši bračni drugovi te pastorčad, niti maćehe i očusi koje će uzdržavati to pastorče. Promjene na PK karticama će raditi Porezna uprava.

Gosp Bjelić sa Zavoda za zapošljavanje je izvijestio prisutne o  Mjerama za poticanje zapošljavanje koje su bile aktualne u 2017. godini . Rekao je da  za 2018. godinu još  nemaju saznanja hoće li Mjere ostati iste, i da bi bilo dobro kada se donesu nove Mjere za zapošljavanje da se organizira ovakva jedna edukacija kako bi se prezentirale te Mjere obrtnicima. Mjere koje su trenutno aktualne su : potpore za zapošljavanje, usavršavanje i samozapošljavanje, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, javni rad, potpore za očuvanje radnih mjesta i ostale pogodnosti. Gđa Bušić je  pojasnila potporu za samozapošljavanje, koja trenutno iznosi 35.000,00 kn i pozvala prisutne da ako još ove godine žele aplicirati za tu potporu, moraju što hitnije djelovati. Predsjednica Udruženja obrtnika Sisak gđa Ivanka Čačić je zahvalila svim prisutnim na sudjelovanju i zaželjela im Sretan Božić i uspješnu Novu Godinu.

 

Slične objave

Prilika za poslovne razgovore hrvatskih i belgijskih obrtnika/tvrtki u Zagrebu 11. ožujka 2014. godine

uosk

Prijavite se na 11. Obrtničke sportske igre!

uosk

Poziv za prezentaciju kreditnih programa HBOR-a za mlade poduzetnike i poduzetnike početnike

uosk

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da ste u redu s ovim. Prihvati Pročitaj više

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide