Udruženje Obrtnika Sisak
Image default
Novosti

Napravite standardizaciju poslovnim slučajem

“Podizanje svijesti o prednostima standarda i isticanje koristi za poduzeća je od ključne važnosti”, naglasila je glavna tajnica Willems na konferenciji SBS-a “Poticanje uključivosti u standardizaciji: kako ojačati nacionalno sudjelovanje?” održanoj 5. lipnja u Bruxellesu. Istaknula je važnu ulogu udruga MSP-ova kada je riječ o podizanju svijesti i motiviranju poduzetnika za uključivanje u standardizaciju. “Važno je da poduzeća i udruge shvate prednosti standarda, posebno u kontekstu Europskog jedinstvenog tržišta i globalne ekonomije”, nastavila je gospođa Willems.

Willems je objasnila da udruge MSPova mogu pružiti prilagođeni pristup tvrtkama koje često nemaju vremena ni resursa tražiti informacije same. Da bi to postigli, stručnjaci u udrugama moraju imati osnovno razumijevanje standardizacije i njezinih prednosti kako bi mogli usmjeravati poduzeća. Udruge MSP-ova trebaju prevoditi teme koje su previše složene za pojedinačno poduzeće i učiniti ih razumljivima.

Rad udruga MSP-ova kao multiplikatora započinje od nacionalnih i sektorskih udruga te njihovog ulaganja u znanje, informacije i obuku kako bi uključili više MSP-ova u standardizaciju. To je temelj za angažman MSP-ova u europskoj i međunarodnoj standardizaciji. Stoga je izgradnja kapaciteta u vezi sa standardizacijom ključna točka.

Tijekom rasprave spomenute su brojne prepreke za veće sudjelovanje dionika, poput nedostatka informacija o nacionalnim tijelima za standarde (NSB) i njihovom radu, nedostatka financijskih i ljudskih resursa, vremenski zahtjevnog procesa razvijanja standarda, naknada za sudjelovanje u tehničkim odborima i nedostatka jezičnih vještina. Kao rezultat online ankete tijekom događanja među sudionicima, financiranje i obrazovanje/podizanje svijesti navedene su kao glavne prepreke.

Drugi panel raspravljao je o učinkovitom i uravnoteženom sudjelovanju dionika u procesu standardizacije, u tehničkim odborima kao i na razini upravljanja NSB-ovima. Predstavnici država članica, NSB-ova i dionika predstavili su mjere koje su uspostavljene kako bi se poboljšalo sudjelovanje različitih dionika i prevladale spomenute prepreke.

Treći panel konferencije predstavio je konkretne primjere dobre prakse iz država članica i raspravljao o aktivnostima NSB-ova poput Memoranduma o razumijevanju s poslovnim udrugama o suradnji, ponudi prilagođenih obuka za tvrtke i studente, financijskih poticaja/popusta, povlaštenog pristupa standardima ili posebne web stranice za MSP-ove.

Njemački NSB ‘DIN’ nudi besplatan alat pod nazivom ‘DIN standardization monitor’ na engleskom jeziku za praćenje rada na standardizaciji u određenom području. U nekim državama članicama nudi se financijska podrška, na primjer, u Francuskoj postoje porezni krediti za naknade zaposlenicima uključenim u standardizaciju ili u Njemačkoj MSP-ovi mogu aplicirati za do 70% financiranja svog angažmana u aktivnostima standardizacije.

Sudionici su naglasili da je to zajednički napor dionika, NSB-ova i država članica za promicanje standardizacije i da je potrebna bliska suradnja i kontakt na svim razinama.

Rad SBS-a, u suradnji s SMEunitedom, na uključivosti proveden je kao radna struja u okviru Visokog foruma o standardizaciji čiji je SMEunited član.

Foto: SMEUnited

Slične objave

Preminuo gospodin Franjo Pavičić

uosk

21. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru 2018.

uosk

BAGATELNA NABAVA – poziv za dostavu ponuda – rok 18.03.

uosk
rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide