Ugostitelja i turističkih djelatnika

Predsjednik ceha:

Sanjin Kramarić
tel:091/2692-999

e-mail:sanjin@cocktail.hr

2. Hrvatski festival hrane i vina 2014. godine – 3. do 5. travnja

07.03.2014.

festival_hrane_i_vina2. Hrvatski festival hrane i vina će se održati od 3. do 5. travnja 2014. godine u Sportskoj dvorani Arena Zagreb. Festival je organiziran u četiri kategorije – gastronomija, vinarstvo, cake&bake&chocolate i HoReCa – od kojih će svaka kategorija predstaviti najbolje što se trenutno može pronaći na tržištu.

Uz izlagački dio festivala, koji će ujedno biti i prodajni, 2. Hrvatski festival hrane i vina imat će izuzetno zanimljiv program poput cooking showova na dvije pozornice s najpoznatijim hrvatskim i inozemnim chefovima, brojnih kušaonica, na kojima će posjetitelji moći kušati sljubljene zalogaje s hrvatskim vinima te edukativnih radionica, na kojima će posjetitelji imati prilike saznati za svakog po nešto iz velike riznice eno-gastro znanja.

Jednako tako, Festival je mjesto za otvaranje poslovnih prilika i predstavljanje svojih proizvoda kako širokom tržištu, tako i specijaliziranim kupcima.

Na festival dolaze poznati chefovi: Renato Rizzardi iz restorana La Locanda di Piero, s Michellinovom zvjezdicom, i Janez Bratovž iz popularnog ljubljanskog restorana JB te Dino Galvagno, jedan od najistaknutijih hrvatskih chefova mlađe generacije, koji se ujedno nalazi na listi najboljih svjetskih kuhara. Tea Mamut i Petra Jelenić, velike slastičarske zvijezde, također će pokazati svoje umijeće.

Uz slogan „Kušajte ljubav na stolu“, mnoštvo zanimljivog sadržaja i dobre zabave, na jednom će se mjestu Hrvatska predstaviti kao eno-gastro destinacija.

Kontakti za prijavu nastupa i više informacija za zainteresirane izlagače:

HRVATSKI FESTIVAL HRANE I VINA, Busovačka 19, 10 000 Zagreb; telefon: 01/ 38 79 801, telefaks: 01/ 38 79 802, e-mail: info@festivalhraneivina.hr i internetska stranica: www.festivalhraneivina.hr.

Rok prijave 15. ožujak 2014.

Za dodatne informacije i pitanja u vezi sa sajmom, možete se obratiti i u Hrvatsku obrtničku komoru. Kontakt osobe su gospodin Dražen Horvat, telefon: 01/48 06 650; e-mail: drazen.horvat@hok.hr i mr. Anđelko Vojvoda, telefon: 01/48 06 661; e-mail: andjelko.vojvoda@hok.hr.

Prilozi:
1. Elektronička promidžbena brošura u vezi s 2. Hrvatskim sajmom hrane i vina 2014. 2. HFHV
2. Prijavni obrasci za nastup na 2. Hrvatskom sajmu hrane i vina 2014. HFHV Prijavnica 2014 HR

Knjiga žalbe više nije obavezna u ugostiteljstvu, ali…

22.07.2013.

S obzirom na Izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti NN 80/ 2013, prema kojima Knjiga žalbi više nije obvezna u ugostiteljstvu, ugostitelji trebaju uputiti potrošače na način podnošenja prigovora. Ovakvu obavijest je potrebno vidljivo istaknuti i uputiti potrošača o mogućem načinu podnošenja pisanih prigovora. U Obavijesti treba točno napisati da li će se pisani prigovor podnositi pisanjem u npr. „Knjigu žalbe“ , Knjigu prigovora, i sl., u poslovnom prostoru, ili će se moći uputiti putem pošte, telefaksa ili e-pošte s nužnim odgovorom na prigovor u roku od 15 dana od zaprimanja istog. Pošto trebate imati i dokaz o slanju odgovora na prigovor – preporučamo slanje pošte s povratnicom, te čuvati pisane evidencije godinu dana.

knjigazalbe1

Ostale struke i izuzetak

Svaki obrtnik ujedno je i „trgovac“ u smislu Zakona o zaštiti potrošača, jer svaki obrtnik sklapa pravni posao ili djeluje na tržištu u okviru svoje poslovne djelatnosti. Tako širokim zakonskim tumačenjem svi obrtnici smatraju se „trgovcima“ od frizera, kozmetičara, postolara, auto servisera, zlatara, urara, plinoinstalatera, vodoinstalatera, ugostitelja, prijevoznika, taxista i sl.

Isto tako, pod pojmom «trgovca» u smislu ovog zakona smatraju se i osobe koje nastupaju u ime ili za račun „trgovca“. Pod time podrazumijevamo obrtnike koji za druge fizičke ili pravne osobe zaključuju pravne poslove o prodaji proizvoda i usluga / posredovanje nekretnina, financijskom inženjering, komisionoj prodaji, računovodstvenom servisu i sl. Sukladno navedenom obrtnici (navedene i dr. struke) dužni su poštivati odredbe Zakona o zaštiti potrošača, obavijestiti potrošače kako podnose prigovor i dr.

Izuzetak su turističke agencije, koje moraju imati istaknutu „Knjigu žalbe“.

Akademija vina – Sisak 04-2012

25.04.2012.

U svrhu educiranja ugostitelja na području grada Siska, sekcija ugostitelja Udruženja obrtnika Sisak, odlučila je tijekom godine održati niz edukacija s ciljem poboljšanja usluge i kvalitete rada ugostiteljskih objekata. Sekcija ugostitelja poslala je 50-ak poziva ugostiteljima na području grada Siska, a odazvalo se 9 ugostitelja sa 25 polaznika.
Prva i nizu takvih edukacija, Akademija vina, održana je dana 19.04.2012 u prostorima Doma obrtnika Sisak, S. i A. Radića 8. B, a obuhvaćala je širu edukaciju i podizanje kulture stola kao dijela opće kulture te promicanje kulture uživanja u vinu – navodi Agrokor vino. Polaznici Akademije naučili su pravilno konzumirati i uživati u vinima i njihovim čarima. Konzumirala su se vrhunska vina vinarija Vina laguna, Iločki podrum, Podrumi Belje, Pelješac … , gdje su polaznici imali priliku uz stručno vodstvo enologa Franje Francema dobiti smjernice oko prepoznavanja osnovnih svojstva i karakteristika vina.
Polaznici izjavljuju kako su se ugodno proveli i naučili istinski uživati u različitim bogatim okusima vina.
Za polaznike Akademije Mesnica Promes-Cvanciger je ustupila suhomesnate proizvode koji su dobrodošli nakon obavljenog tečaja.
Sekcija ugostitelja je uspjela organizirati ovakvu edukaciju bez ikakvih troškova, i sve je financirano od strane Agrokor vina i Promes Cvanciger.

Pretraživanje obrtnika
trazenje
Predsjednik ceha trgovaca
Damir Bunjan

tel: 098/737-172
e-mail: ketina@net.hr
Predsjednik ceha cvjećara i vrtlara
Boris Lemaić

tel: 098/5255-13
e-mail: lemaicboris@gmail.com
Predsjednik ceha ugostitelja i turističkih djelatnika
Sanjin Kramarić

tel: 091/2692-999
e-mail: sanjin@cocktail.hr
Predsjednik ceha proizvodnog obrta
Darko Klobučar

tel: 098/262-266
e-mail: polygraf@sk.t-com.hr
Predsjednik ceha uslužnog obrta i obrta za intelektualne usluge gospodarskog karaktera
Predrag Dorosulić

tel: 091/513-366
e-mail: intergips@net.hr
Predsjednik ceha frizera i kozmetičara
Ksenija Marinović

tel: 098/9885-776
e-mail:ksenija.marinovic.70@gmail.com
Predsjednik ceha prijevoznika
Ivan Miličić

tel: 091/475-8888
e-mail: promet.milicic@gmail.com
dokumenti