Knjiga žalbe više nije obavezna u ugostiteljstvu, ali…

S obzirom na Izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti NN 80/ 2013, prema kojima Knjiga žalbi više nije obvezna u ugostiteljstvu, ugostitelji trebaju uputiti potrošače na način podnošenja prigovora. Ovakvu obavijest je potrebno vidljivo istaknuti i uputiti potrošača o mogućem načinu podnošenja pisanih prigovora. U Obavijesti treba točno napisati da li će se pisani prigovor podnositi pisanjem u npr. „Knjigu žalbe“ , Knjigu prigovora, i sl., u poslovnom prostoru, ili će se moći uputiti putem pošte, telefaksa ili e-pošte s nužnim odgovorom na prigovor u roku od 15 dana od zaprimanja istog. Pošto trebate imati i dokaz o slanju odgovora na prigovor – preporučamo slanje pošte s povratnicom, te čuvati pisane evidencije godinu dana.

knjigazalbe1

Ostale struke i izuzetak

Svaki obrtnik ujedno je i „trgovac“ u smislu Zakona o zaštiti potrošača, jer svaki obrtnik sklapa pravni posao ili djeluje na tržištu u okviru svoje poslovne djelatnosti. Tako širokim zakonskim tumačenjem svi obrtnici smatraju se „trgovcima“ od frizera, kozmetičara, postolara, auto servisera, zlatara, urara, plinoinstalatera, vodoinstalatera, ugostitelja, prijevoznika, taxista i sl.

Isto tako, pod pojmom «trgovca» u smislu ovog zakona smatraju se i osobe koje nastupaju u ime ili za račun „trgovca“. Pod time podrazumijevamo obrtnike koji za druge fizičke ili pravne osobe zaključuju pravne poslove o prodaji proizvoda i usluga / posredovanje nekretnina, financijskom inženjering, komisionoj prodaji, računovodstvenom servisu i sl. Sukladno navedenom obrtnici (navedene i dr. struke) dužni su poštivati odredbe Zakona o zaštiti potrošača, obavijestiti potrošače kako podnose prigovor i dr.

Izuzetak su turističke agencije, koje moraju imati istaknutu „Knjigu žalbe“.

Pretraživanje obrtnika
trazenje
Predsjednik ceha trgovaca
Damir Bunjan

tel: 098/737-172
e-mail: ketina@net.hr
Predsjednik ceha cvjećara i vrtlara
Boris Lemaić

tel: 098/5255-13
e-mail: lemaicboris@gmail.com
Predsjednik ceha ugostitelja i turističkih djelatnika
Sanjin Kramarić

tel: 091/2692-999
e-mail: sanjin@cocktail.hr
Predsjednik ceha proizvodnog obrta
Darko Klobučar

tel: 098/262-266
e-mail: polygraf@sk.t-com.hr
Predsjednik ceha uslužnog obrta i obrta za intelektualne usluge gospodarskog karaktera
Predrag Dorosulić

tel: 091/513-366
e-mail: intergips@net.hr
Predsjednik ceha frizera i kozmetičara
Ksenija Marinović

tel: 098/9885-776
e-mail:ksenija.marinovic.70@gmail.com
Predsjednik ceha prijevoznika
Ivan Miličić

tel: 091/475-8888
e-mail: promet.milicic@gmail.com
Reklama
reklama